Selasa, 14 Mac 2017

spaghetti carbonara seafood yang terlajak sedap dan mudah!!

Assalamualaikum semua..Hai!

Malam ni saya nak belanja resepi spaghetti carbonara seafood lah plak.. sebenarnya saya tak pernah pun buat, biasa buat spaghetti bolognese tapi disebabkan teringin nak makan, so saya pun masak lah.. bajet dalam RMM50 jugaklh TAPI!! boleh makan satu family(7-9 ORANG)..Jimat wooo.. Kalau makan kat restoran, dah bpe kan? abis kurang dalam RM15 sekepala..tu maybe tak termasuk air.. Ish3..Boleh botak lah kepala..

Jadi!! saya ada satu penyelesaian buat korang yang first time nk try buat or teringin nak makan..Jangan bersungut makanan ni susah, senang je weyy.. campak2 jer bahan2.. Tuptup dah jadi..Sebelum tu, baru2 ni saya nak share lah jugak.. Pergi satu tempat makan ni.. spaghetti carbonara dia sepinggan RM10 beb..and ada lah ayam potong 'comel' bbrapa ketul..dgn sedikit roti bakar..udang sotong or bnde seafood len TAK ADA pun harga dh RM10.. Makanan ye memang tak dinafikan sedap..Tapi..Macam tak puas je makan. last2, kata kat diri sendiri, buat sendiri baru berbaloi..

CUMA!! Masalahnya Ummi saya kurang suke kalau bab bab western terutama spaghetti.. malah time saya cakap nak buat, rasanya dalam hati dia mesti dah bimbang.. sebab dia tak berapa gemar makanan macam tu..in that case, saya kena pastikan makanan yang saya akan masak tu sedap supaya ummi saya akan makan, tak gitu?hehehe.. And Alhamdulillah, dia suke!! Yeah! Misi berjaya kut!...so, lets proceed kepada bahan2 dan cara buat...

Bahan-bahannya:

Sepeket spaghetti(saya guna jenama Kimball)
1 tin sup cendawan(jenama campbell)
1 kotak kecik susu(jenama goodday)
4 cheese keping(jenama cheddar pun bole)
6 ulas bawang putih(cincang halus)
2 sudu besar butter
sedikit minyak
sedikit lala
sedikit udang
sedikit sotong
sedikit ayam
3 batang sosej
sedikit mixed herbs
sedikit lada hitam
garam
gula

Cara-caranya:
1) mula2 rebus spaghetti dengan sedikit minyak and garam, kemudian tos and letak dalam mangkuk.
2) lepas tu, dalam kuali yang len, masukkan sedikit minyak dan butter..biarkan panas sekejap baru masukkan bawang putih yang dah dicincang halus tu. biar sedikit kekuningan.
3) Kemudian masukkan ayam, seafood, sosej..Goreng seketika dan angkat..
4) Guna kuali yang sama, dengan sisa butter tu masukkan 1 tin sup cendawan plus 1 tin air masak. biarkan seketika.
5) Lalu, masukkan susu dan cheese yg dah dicarik2 kecik.
6) Then, bolehlah dimasukkan bahan2 yang ditumis sebntar tadi(ayam n so on tu)..gaul dan sebatikan dengan garam gula, lada hitam n mixed herbs.



Dah siap! Mudah kan??

Menjilat pingganlah korang nanti,hehehe..BEST!!
So, korang jangan risau.. kalau rasa kuah tak cukup, tmbah je air..pstu kalau rsa tak cukup pekat, boleh tambah cheese. tapi letak cheese baru letak garam tau.. sebab cheese dah masin, kan terkono penyakit darah tinggi den tak tanggung tau.. BTW!!! family saya sume suke! ummi saya yang tak suke pun boleh cakap sedap..adik beradik makan tambah..cakap rsa macam dekat restoran.. saya rasa kalau kat restoran, tak adanya dapat tambah dan ada macam2 bende dalam makanan tu.. So baik buat sendiri, puas hati, ye dop?hehehe..

Selamat menjamu selera yer!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan